Antrenament pentru dezvoltarea muschilor pieptului
Inteleg obsesia tuturor pentru dezvoltarea unui piept impozant si din acest motiv am decis sa iti ofer 4 variante de antrenament pentru piept pentru ca tu sa iti poti alege unul care simti ca ti se potriveste cel mai bine. Desigur ca poti face o rotatie saptamanala intre acestea insa eu recomand sa mai si jonglezi cu exercitiile si principiile pentru rezultate optime.
Nu sunt niste modele de antrenament pentru piept clasice din cate vei putea observa, au o abordare mai diferita, menita sa iti ofere o pauza mentala de la vesnicele antrenamente clasice, eficiente si ele desigur dar poate uneori putin plicticoase si nemotivante.
Fiecare dintre aceste antrenamente pentru piept este destul de intens, iar dupa ce le-ai executat 8-12 saptamani (unul singur sau poate o rotatie a unora), iti recomand sa iei o pauza de o saptamana, dupa care sa pastrezi ceea ce consideri ca te avantajeaza sau sa incerci o alta abordare in cazul in care nu ai simtit ca aceste combinatii de exercitii nu ti-au oferit rezultatele dorite.
Foloseste cat mai multa greutate posibil pentru fiecare set si adauga greutate atunci cand simti ca este momentul.
4 antrenamente pentru dezvoltarea muschilor pectorali
Antrenament 1 - seturi cumulative si superseturi
Antrenament 2 - pre-epuizare si ardere
Antrenament 3 - omoara partea de sus a pieptului
Antrenament 4 - volum cu bare si gantere
Antrenament 1 pentru dezvoltarea muschilor pieptului
- impins la banca (seturi cumulative) - alege o greutate cu care poti executa 12-15 repetari. Fa pauza 30-45 de secunde intre seturi. Nu te panica in cazul in care nu poti atinge 4-5 repetari pe fiecare set, mentine perioadele de pauza cat mai scurte si esti ok.
- superseturile - treci de la un exercitiu la urmatorul, mentinand pauza extrem de scurta spre deloc.
- flotari la paralele si flotari - CMRR (cat mai multe repetari - poate pe site-urile din strainatate vei gasi formularea AMAP)
Ce este un set cumulativ (cluster set)?
Seturile cumulative reprezinta o tehnica nu foarte utilizata in antrenamentele clasice care presupune executia unor seturi cu mai putine repetari separate prin perioade de pauza-odihna care, cumulandu-se, vor obosi si taxa foarte puternic muschii. Seturile cumulative nu sunt executate pana la epuizare, insa devin extrem de intense odata ce numarul total de seturi creste.
Voi da un exemplu de seturi cumulative pentru impinsul la banca. Alege-ti o greutate cu care poti executa cel putin 10 repetari. Executa cu ea numai 4 repetari. Pune bara la locul ei, asteapta 15 secunde si mai executa inca 4 repetari. Continua in felul acesta pana cand faci atingi un total de 10 seturi (40 de repetari in total) sau pana cand atingi epuizarea (sau esti foarte aproape de epuizare).
Un alt exemplu de set cumulativ ar fi sa iti alegi greutatea cu care ai putea executa in mod normal 5 repetari (5RM) si sa imparti un set in 5 miniseturi de 2 repetari, folosind o pauza de 15 secunde intre ele. Astfel vei reusi sa faci in cadrul unui singur set 10 repetari, spre deosebire de un set obisnuit in care executai maxim 5 repetari.
- In cazul antrenamentului de fata, 8 seturi si 4-5 repetari, poate ca nu pare a fi ceva supercomplicat avand in vedere ca folosesti greutatea cu care ai executa 10-12 repetari in general, insa vei vedea cum acea pauza impusa de 30-45 de secunde te va face sa tremuri putin de oboseala chiar si la numai 4-5 repetari. Incearca si vezi cum iti reactioneaza corpul, imi vei da dreptate.
- Impins cu bara - seturi cumulative - 8* 4-5
- Impins cu gantere in plan inclinat - superset 1 - 3* 8-12
- Fluturari in plan inclinat - superset 1 - 3* 8-12
- Impins la aparat - superset 2 - 3* 8-12
- Pec Deck sau crossover la cabluri - superset 2 - 3* 8-12
- Flotari la paralele - superset 3 - 3* CMrP
- Flotari - superset 3 - 3* CMRP
Antrenament 2 - pre-epuizare si ardere a pieptului
- fluturarile - ideea este sa faci vrei 40-50 de repetari ca lumea pana sa treci la exercitiile compuse
- impins la banca cu pauza - trebuie sa duci seturile aproape de epuizare, cam la o repetare distanta. Adauga greutate cand te simti pregatit. In momentul in care atingi pieptul cu bara fa o pauza atat cat sa spui "o mie unul".
- Pec Deck - astea vor fi seturile de ardere. Alege o greutate cu care poti face 15-20 de repetari. Odata ce ai atins epuizarea, fa pauza pentru un scurt timp inainte de a mai face o repetare. Continua acest model de repetari cu pauze limitate pana cand atingi un total de 30-40 de repetari.
- Fluturari sau crossover la cablu - pre-epuizare - 4-5* 10 repetari
- Impins la banca cu pauze - 4* 8-12
- Impins cu gantere - 4* 8-12
- Impins in plan declinat cu bara - 4* 8-12
- Pec Deck sau presa la aparat - ardere - 2* 30-40
Antrenament 3 - rupe partea superioara a pieptului
- stabileste intensitate - fiecare set ar trebui sa fie impins pana la maxim o repetare pana la epuizare. Adauga greutate in momentul in care te simti pregatit.
- CMRP - cat mai multe repetari posibile
- Impins cu bara in plan inclinat - 5* 8-12
- Impins cu gantere in plan inclinat - 5* 8-12
- Crossover la cablu cu scripetele asezat jos - 5* 8-12
- Flotari cu picioarele ridicate pe un obiect - 5* CMRP
Antrenament 4 - volum cu bara si gantere
- Acest antrenament va fi ideal pentru cei care nu ajung la sala dintr-un motiv sau altul si au nevoie de un antrenament pentru acasa.
- Impins cu bara - alege o greutate care iti permite sa executi 5 seturi a cate 5 repetari. Atunci cand aceste seturi devin usor de manevrat, mai exact atunci cand a 5-a repetare este departe de a te aduce la epuizare, adauga inca 2-3 kg in urmatoarea saptamana.
- seteaza intensitatea antrenamentului - fiecare set ar trebui sa fie impins pana la aproape o repetare de epuizare. Adauga greutate daca simti ca mai poti.
- CMRP - cat mai multe repetari posibil.
- Impins cu bara - 5* 5
- Impins cu gantere - 5* 10
- Impins in plan inclinat cu bara - 5* 8-12
- Impins in plan inclinat cu gantere - 5* 10
- Fluturari - 5* 10-15
- Flotari la paralele sau flotari - 5* CMRP
publicat de shift
13 comentarii. Posteaza un comentariu
|
29-01-2014 01:14 de Anonim
superset inseamna o serie din exercitiul A urmata cu pauza de 10 sec max de o serie din exercitiul B.
in articol tu scrii exercitiul A superset. superset cu ce? cred ca esti confuz in legatura cu ce inseamna superset.
|
|
29-01-2014 11:57 de shift
Mi-e teama ca tu esti cel care are ceva probleme de intelegere, supersetul nu presupune pauza, ci presupune sa treci de la un exercitiu la altul, eu cand spun pauza scurta ma refer la o pauza cat sa iti tragi de 2-3 ori respiratia.
Din moment ce scrie superset 1/superset1 sau superset 2/superset 2 in dreptul exercitiilor, banuiam ca este evident ca acele doua exercitii notate asa sunt cele in superset. Guess I was wrong about something...
|
|
30-01-2014 10:44 de basu
Am citit tot articolul. Tipologia antrenamentului pt pectorali este descrisa complet , nu cred ca daca este pe aici cineva care sa nu stie cum se antreneaza pectoralii si citeste asta va ramane la fel de trist. Atrag atentia practicantilor incepatori, ca o etapa la fel de importanta ca invatarea exercitiilor este si invatarea modului de executie a miscarilor. La aceasta problema va pot fi de ajutor antrenorii experimentati sau sportivii care au ce arata, eventual rubrica antrenament pectorali de pe acest forum. Daca nu executi corect exercitiile sau mai bine zis daca nu afli cum e mai bine pt tine sa le executi vei renunta curand la acest sport si te vei apuca de tenis de masa. Asta este partea cea mai grea.
|
|
05-02-2014 21:51 de AndreiPopovici87
anonim confunda superseriile cu superseturile, dar se mai intampla cu atatia termeni
|
|
10-02-2014 18:57 de basu
Care o fi oare diferenta intre superserii si superseturi ?
|
|
10-02-2014 19:04 de basu
AndreiPopovici87 - te rog , cu toate ca nu moderez eu astfel de rubrici , sa imi explici si mie la ce se refera superseturile antagoniste. Ms !
|
|
10-02-2014 23:10 de shift
Si eu m-am intrebat, sa stii. Pentru un moment m-am simtit si prost ca nu stiu!
|
|
11-02-2014 15:55 de basu
Absolut acelasi lucru. O serie sau un set este totuna.
|
|
17-02-2014 17:45 de lascian
parerea mea este ca articolul nu este foarte bine detaliat, cu adnotatii "*" care nu sunt explicate, cu seturi cumulative care defapt se executa cu aceeasi greutate, cu superset 1 la doua exercitii consecutive. Ce sa inteleaga un incepator din astea?
P.S.: * = serii/seturi ,
superset inseamna exercitiile notate cu aceeasi cifra (de ex superset 1) executate consecutiv, fara pauza cate 8-12 repetari(asta insemnand 1set/serie) care se repeta apoi de inca 2 ori.
seturile cumulative raman o enigma, nu inteleg ce se cumuleaza.
|
|
17-02-2014 18:37 de shift
Lascian, am adaugat si ALTE explicatii pe langa cele date mai sus. Era precizat in dreptul impinsului la piept ce presupune un set cumulativ, dar banuiesc ca nu am pus suficient accent pe explicatii, practica si-ar fi spus cuvantul.
Asteriscul folosit in fiecare articol de pe site nu simbolizeaza o trimitere catre ceva ci inmultirea seturi cu numarul de repetari.
Un incepator nu ar trebui sa faca aceste antrenamente.
Iar la superset nu inteleg ce trebuie sa mai clarific.
|
|
07-03-2014 22:24 de Anonim
frumos sfat pentru niste pectorali frumosi, eu sunt multumit cu ai mei la varsta de 13 ani
|
|
08-03-2014 14:09 de Anonim
Toate antrenamentele trebuie facute intr-o zi ??
|
|
09-03-2014 00:14 de shift
Ai fost foarte atent cand ai citit:
"Fiecare dintre aceste antrenamente pentru piept este destul de intens, iar dupa ce le-ai executat 8-12 saptamani (unul singur sau poate o rotatie a unora"
|
Posteaza un comentariu
| |
Sondaj:
Ce tip de antrenament preferi?
|