Cum dau jos grasimea din jurul burtii?Eu recunosc ca am cam innebunit citind si discutand despre slabirea localizata, oare se poate, oare nu? De atatea ori am zis ca “nu” incat nici nu stiu ce credibilitate sa mai am daca imi schimb parerea. Exista slabire localizata?In alta ordine de idei, azi iti prezint o noua perspectiva (sau poate mai veche dar usor de demontat?!) care spune ca poti slabi localizat si o putem dezbate ca nici eu nu mai prea stiu ce sa cred. Cum influenteaza hormonii ingrasarea si slabirea?O teorie destul de criticata este cea a lui Poliquin care sustine ca exista o legatura intre sanatatea noastra hormonala si locul de pe corp in care depozitam grasime. Sa vedem cum influenteaza hormonii localizarea grasimii:
Cum am spus, teoria e totusi contestata, deci oricat de plauzibila ar parea e foarte probabil sa nu tina in momentul in care s-ar face niste studii mai amanuntite. Dar sa vedem ce spune teoriile cu potential poate mai crescut de adevar. In principiu teoria asta care zice ca poti slabi targetand anumite zone nu e noua si are si ea criticii ei. In primul rand vreau sa vorbim despre categoria celor care cred ca poti arde grasimea localizat cu exercitii pentru zona respectiva. E renumita ideea care spune ca exercitiile pentru abdomen ar arde grasimea din acea zona. Faza e ca e fals sa crezi ca daca dezvolti masa musculara (cel mai probabil cu sute de abdomene, un vis!) asta intr-un fel miraculos va incepe sa iti arda sau manance colacelul din jurul burtii. In momentul in care sunt folosite corect tehnicile de “slabire localizata”, ceea ce se intampla de fapt este ca muschii abdominali mai puternici, cu un tonus mai bun le ofera un perete abdominal mai plat si o postura mai buna. Sa o luam usurel totusi sa vedem cum se poate petrece slabirea localizata. Ce o sa invatam:
Slabirea localizata este posibila si exista si cateva dovezi stiintifice care sa o sustina. Dovezi nestiintifice care sustin slabirea localizataMulti culturisti legendari au crezut in slabirea localizata. De exemplu, ei faceau sute, poate chiar mii de abdomene nu numai pentru dezvoltarea abdomenului ci si pentru “arderea grasimii” din zona respectiva inainte de competitii. Si aici ma refer la legende gen Arnold, Columbu, Zane sau Corey Everson. Stiau ei ceva.
Christian Thibaudeau sustine urmatoarele: “Prima data cand am dat peste teoria asta a fost prin 2001. Nu mi-a picat fisa pana destul de tarziu. In calitate de culturist olimpic, aveam picioarele cu un strat de grasime scazut si cu destul de mult tesut adipos in partea superioara a corpului. Tin minte ca imi testasem grasimea corporala si la picioare aveam 6%, iar trunchiul avea 20%.
Ma antrenasem pentru acest sport timp de 3 ani deja, faceam genuflexiuni in fiecare zi, uneori chiar de doua ori pe zi si faceam multe exercitii gen crossfit. Ideea e ca un antrenament atat de elaborat pentru picioare cel mai probabil imi crescuse vascularizarea din picioare. Vom vedea cum vascularizarea unei zone conduce la usurarea mobilizarii grasimii din zona respectiva. Chiar si in conditiile in care am mai multa grasime (sunt pe la 12%), picioarele tot sunt supervascularizate si chiar superstriate.” Christian observa efecte similare si in momentul in care se pregatea pentru un concurs de culturism.
“Incepusem prin a ma duce dimineata devreme la sala pentru antrenamentul cardio. Intotdeauna mi s-a parut foarte plictisitor sa fac cardio si daca faceam peste 15 minute deja ma simteam secat psihic. Asa ca faceam prima data 10 minute de cardio, apoi antrenament pentru abdomen, inca 10 minute, apoi niste exercitii pentru abdomen, 10 minute cardio, abdomen samd. Abdomenul ajunsese sa fie de departe grupa cu procentul de grasime cel mai scazut. De fapt, chiar si acum cand scad procentul de grasime corporala, nu reusesc sa am o zona abdominala la fel de definita ca in vremea cand faceam combinatia asta de cardio-exercitii de abdomen. Ulterior am inteles stiinta care sta in spatele slabirii localizate.” In urmatorul articol vorbim si despre cercetarile care incearca sa sustina slabirea localizata. publicat de shift
Posteaza un comentariu | Produsele lunii:
Sondaj:
Ce tip de antrenament preferi?
| |||||||||
|