Salut !
Am sa sar peste introduceri ca sa nu va plictisesc prea tare. Am timp sa merg la sala cam de 5 6 ori pe saptamana drept pentru care mi`am aranjat programul astfel :
Luni - piept
Marti - brate (biceps + triceps)
Miercuri - picioare
Joi - umeri
Vineri - spate
Tin sa mentionez ca uneori iau pauza intre zile si nu sunt atat de strict in ceea ce priveste pauza. Pe principiul lui Arnold "brake some rules" m`am decis sa iau pauza doar atunci cand simt nevoia.
Ce vreau si cred ca am nevoie e o schimbare, a intervenit rutina si incep sa ma plictisesc - sentimentul nu e predominant dar sunt zile si zile cand mi`as dori sa schimb ceva dar nu stiu de unde sa incep. Cu toate astea antrenamentele sunt intense si de fiecare data nu uit sa adopt principiile de baza (serii piramidale, drop set, serii fortate, contractie de varf, super-seturi). Mai tin sa mentionez ca nu trece zi sa nu am febra la grupa musculara care o solicit. Totul merge bin, zic eu, dar am acelasi program de 3 luni...Nu reusesc sa trec de 39 in brat sau sa iau in masa ( blocat la 69, 70 de kg).
Ma "suplimentez" cu weightgainerul de la MP Arnold Iron Mass, creatina de tip capsule de la ON si preworkout Mr Hyde.
Stiu ca o sa imi ziceti sa nu schimb ce merge dar daca ar fi o varianta cam cum ar suna in opinia voastra. Multumesc anticipat !
Da pauza este baza de antrenament. Ideea este asa ca trebuie sa-ti creezi o rutina mai inteligenta daca te-ai obisnuit cu rutinele normale. In general 'regulile' din culturism sau alt sport sunt pentru incepatori, trebuie sa lucrezi instinctiv si sa-ti impingi capacitatiile dupa simturile proprii nu dupa reguli. Putini realizeaza asta in consecinta plafonandu-se la un moment dat. Trebuie sa cauti sa-ti cresti greutatiile si rezistenta per total chiar daca lucrezi incorect. Nu mai face o grupa pe zi ci combina 2 muschi agonisti (spate biceps, piept umeri triceps) corpul este facut in final sa fie dezvoltat per total. Pe un stagiu la un concurs de culturism nu se tine seama daca ai lucrat mai mult o anumita grupa. Incearca sa tai din pauze adica bagi un set la piept, apoi triceps, combini lasand unele grupe principale sa se odihneasca in timp ce intri pe cealalta grupa. In fine sunt o groaza de principii, cauta, cauta..
Pentru recuperare este bine la un moment dat sa-ti iei una lunga (o saptamana sau 2) pentru ca sa te refaci complet. Numim acest lucru, perioada de rebound (principiu adoptat de sportivii olimpici). In rest min 8 h pe zi somn, mancare sanatoasa etc...
PS piramidalul ar fi cel mai specific pentru hipertrofie deoarece cresti progresiv greutatiile, dar nu e lege, poti urca, cobora (si faci mai multe repetari). Ideea de baza este sa cresti progresiv in rezistenta fie din pozitii mai avansate (bodyweight) sau greutati de manipulat (weight-training).