Pagina 1 din 1
Raul
Guest
|
Fara titlu
scris pe 16 apr 2003 12:49 de Raul
Acum vreo cateva zile cineva imi povestea ca stie pe unu mare karatist(campion national din Romania)si imi povestea ca asta nu are masa musculara prea mare, chiar mai deloc da cica are "fibra". Ce-i aia? Uite ce-am auzit eu da nustiu daca-i corect ce zic: fibra se face din exercitzii f.multe cu greutatazi mici shi se fac rapid. Acum nustiu daca-i corect ce-am spus da vreau sa ma lamureaca cineva ca sa stiu sigur. Chiar ma gandeam la cheatia asta inainte sa aud chestia cu fibra, ma gandeam asha: cum ar fi sa ai niste muschi nu foarte mari dar foarte intaritzi,calitzi, nustiu cum sa zic da sa ai f.multa fortza in ei fara a itzi maresti masa musculara.
|
sus |
|
mugurel
Veteran member 381 mesaje
|
Re:
scris pe 17 apr 2003 08:25 de mugurel
Ideea este adevarata numai ca este exprimata folosind termenii gresit, lucru foarte des intalnit in exprimarile "populare" ale tinerilor necititi in domeniu.
Deci, mai intai, fibra (musculara) este celula musculara. Toti avem fibre musculare dar ce ne diferentiaza este numarul lor, asezarea lor (chestiuni genetice) si gradul de antrenare. Despre unul se spune in mod popular ca este numai "fibra" atunci cand el are o reliefare puternica a musculaturii, adica ii lipseste cu desavarsire stratul adipos de sub piele si a excesului de apa din corp ca urmare a tipului de antrenament, in cazul nostru karate-ul este un sport preponderent aerobic combinat cu elemente de viteza si forta.
Lucrand cu greutati mici, cu repetari multe si rapid se obtine o buna reliefare. ("Fibra" nu este un termen bun).
Chestiunea cu forta:
Forta trebuie luata ca la fizica. De exemplu la ridicarea unuei greutati, maximul in greutate atins este forta individului la acea miscare. Forta este proportionala cu masa muschiului care face travaliul. Deci un tip mai masiv o sa ridice totdeauna o greutate mai mare decat un tip mai firav. Acum daca exista diferente de forta intre doi tipi care arata cam la fel, sunt in mare parte datorate antrenarii.
Este o mare confuzie intre forta si puterea loviturii (fiindca discutam ca exemplu karatistii). O sa spui ca ei sunt slabi (nu au masa musculara foarte mare) dar au o forta mare. Nu forta o au mare. Ei se antreneaza in lovituri cat mai rapide. Efectul unei lovituri este dat de impuls (masa x viteza). Ei avand o masa moderata dar o viteza foarte mare a bratului efectul loviturii este posibil mai puternic decat al unui tip foarte masiv dar lent in miscari.
Deci atentie la termeni: masa musculara, reliefare (nu fibra), forta, viteza, impuls (puterea loviturii).
Unii chiar cred ca pot ajunge sa aibe o FORTA foarte mare fara sa-si dezvolte masa musculara, lucru complet gresit.
Poti sa ai muschi nu foarte mari dar foarte intaritzi si caliti, poti avea o forta impresionanta pentru structura asta, dar daca comparam cu unul cu o masa mai mare dar care este si el antrenat, acesta din urma va avea o forta mai mare. Nu faceti comparatii de indivizi suplii si bine antrenati cu indivizi masivi care nu fac nici un fel de sport. Comparatia este irelevanta pentru ca antrenamentul primeaza.
|
sus |
|
Pagina 1 din 1
| |
|